emmashylla.blogg.se

Boktjuven - Markus Zusak

Publicerad 2014-02-26 17:26:00 i Tankar om böcker jag läst,

Titel: Boktjuven
Författare: Markus Zusak
Översättning: Anna Strandberg
Utgivningsår: 2010
Förlag: Ponto Pocket
 
"Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli! Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Nioåriga Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker."
 
Vi får följa Liesel från det att hennes bror dör på tågresan till Himmel Straße och fosterfamiljen Hubermann. Hon blir bästa vän med grannpojken Rudy Steiner och tillsammans går de genom krigets matbrist, judeförföljelser och bombningar. Liesel har också en hemlig vän, den judiske mannen Max Vandenburg, som göms i den Hubermannska källaren. 
 
Trots att jag tidigt får veta hur boken kommer att sluta vill jag fortsätta läsa. Att Döden är berättaren är unikt, en del tycker inte om det, men för mig känns Döden som en av bokens karaktärer, med en sympatisk personlighet får den mig att se Döden på ett annat sätt. Döden dödar inte, Döden för oss bara vidare och berättar gärna vår historia. Enkelt, men vackert språk.
 
Betyg 4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

 • Follow on Bloglovin

 • Emma's bookshelf: currently-reading


  goodreads.com
 • Till bloggens startsida

  Kategorier

  Arkiv

  Prenumerera och dela