emmashylla.blogg.se

Bokbloggsjerka 28 februari - 3 mars

Publicerad 2014-02-28 22:12:51 i Bokbloggsjerka,

Sliter mig från Expeditionen för att besvara veckans fråga i jerkan hos Annika och för att berätta att jag ikväll såg Boktjuven på bio. Funderar fortfarande på vad jag ska säga om den, mer än att den var mycket bra och att jag tycker det är synd att de inte pratar tyska i den. Jag tycker nog att det var en lyckad filmatisering, känner inte att jag saknade något och det som var ändrat för att korta av passade in. Jisses, vad jag var dålig på att förklara mina tankar här, längtar för mycket efter att fortsätta med tidigare nämnda bok antar jag. 
 
Jaja, tillbaka till jerkan. Mina reafynd. Jag har i tidigare inlägg skrivit om min förhandsbeställning hos Adlibris och om de böcker jag köpte på rean på biblioteket.
Alltså:
Bea Uusma - Expeditionen: min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)
Lena Andersson - Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek
Kjell Johansson - De utsatta
Gabriel García Márquez - Hundra år av ensamhet och Kärlek i kolerans tid
Sylvia Plath - Glaskupan
Astrid Lindgren - Lillebror och Karlsson på taket
 
Och den jag är särskilt sugen på att läsa är, tadaaa, Expeditionen! Så sugen att jag nu tänker fortsätta med det en stund innan jag ska sova. Senare i helgen ser jag fram emot att jerka runt och se vad ni andra har fyndat.

Förr eller senare exploderar jag - John Green

Publicerad 2014-02-27 15:10:00 i Tankar om böcker jag läst,

 
 
Titel: Förr eller senare exploderar jag
Författare: John Green
Översättning: Ylva Stålmarck
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bonnier Carlsen
 
Hazel är 17 år och lever med obotlig cancer. Eftersom hon inte vill något annat än att ligga hemma och ägna sig åt Americas next topmodel-maraton anser hennes mamma att hon är deprimerad och tvingar henne till, den av kyrkan anordnade, stödgruppen för cancersjuka barn och ungdomar. En dag dyker Augustus Waters upp på ett av stödgruppens möten. Augustus är friskförklarad från sin cancer och har bara följt med sin vän Isaac till kyrkan. Han är snygg. Och han stirrar på Hazel genom hela mötet. Kärlek förstås. Augustus blir upp över öronen förälskad i Hazel. Hon är mer försiktig. "Jag är som. Som. Jag är som en granat, mamma. Jag är en granat och förr eller senare kommer jag att explodera och jag skulle vilja minimera antal skadade, okej?"
 
Det är kärlek, det är cancer, det är livet, det är ledset och det är uppfyllande av drömmar.
 
Jag vet inte om det är för att mina förväntningar var skyhöga efter att ha läst så många hyllningar och "min bästa läsupplevelse i år"-inlägg som jag inte kan ge boken mer än en fyra i betyg. Kanske hade det blivit en femma om jag inte hade läst alla rosande recensioner. Jag vet inte, men jag känner att jag saknar något. Nu får jag ställa mitt hopp till att Bea Uusma kan slå undan fötterna på mig och leverera årets första femma.
 
Betyg 4/5

Boktjuven - Markus Zusak

Publicerad 2014-02-26 17:26:00 i Tankar om böcker jag läst,

Titel: Boktjuven
Författare: Markus Zusak
Översättning: Anna Strandberg
Utgivningsår: 2010
Förlag: Ponto Pocket
 
"Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli! Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Nioåriga Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker."
 
Vi får följa Liesel från det att hennes bror dör på tågresan till Himmel Straße och fosterfamiljen Hubermann. Hon blir bästa vän med grannpojken Rudy Steiner och tillsammans går de genom krigets matbrist, judeförföljelser och bombningar. Liesel har också en hemlig vän, den judiske mannen Max Vandenburg, som göms i den Hubermannska källaren. 
 
Trots att jag tidigt får veta hur boken kommer att sluta vill jag fortsätta läsa. Att Döden är berättaren är unikt, en del tycker inte om det, men för mig känns Döden som en av bokens karaktärer, med en sympatisk personlighet får den mig att se Döden på ett annat sätt. Döden dödar inte, Döden för oss bara vidare och berättar gärna vår historia. Enkelt, men vackert språk.
 
Betyg 4/5

 • Follow on Bloglovin

 • Emma's bookshelf: currently-reading


  goodreads.com
 • Till bloggens startsida

  Kategorier

  Arkiv

  Prenumerera och dela