emmashylla.blogg.se

Vad har jag läst denna månaden?

Publicerad 2014-01-31 17:02:00 i Läst 2014, Vad har jag läst denna månaden?,

Nu är årets första månad snart till ända och jag tänkte att jag skulle göra en sammanfattning av vilka böcker jag läst under januari.
 
Jag började året med att läsa Mirja Unges Det var ur munnarna orden kom, som jag fick i julklapp. Här kan ni läsa vad jag tyckte om den. 
 
Det var under tiden som jag läste För mycket lycka av Alice Munro som jag stötte på Kaosutmaning 2.0 och fick idén att börja blogga. 
 
Sedan började jag utgå lite från listan för Kaosutmaningen, försökte hitta böcker i min vill läsa-lista som kunde bocka av några av punkterna. Därför lånade jag både Kaninhjärta och Fågelbarn av Christin Ljungqvist.
 
När de var lästa och två punkter strukna i utmaningen försökte jag hitta någon punkt där jag kunde få in Carlos Ruiz Zafóns Himlens fånge. Jag tyckte inte att jag hittade någon, men det struntade jag i för jag ville så himla gärna läsa den. Så det gjorde jag!
 
För tillfället läser jag Människohamn av John Ajvide Lindqvist, har läst bra om den på några bokbloggar och sedär, en fyr på omslaget. Det betyder en punkt struken i Kaosutmaningen. Men det får nog bli i februari.
 
Summa sumarum fem böcker i januari. Dessa gav fyra strykningar i Kaosutmaning 2.0. Följ länkarna i texten för att läsa kort om mina åsikter om dem.
 
2014:
 
1. Det var ur munnarna orden kom, Mirja Unge
2. För mycket lycka, Alice Munro
3. Kaninhjärta, Christin Ljungqvist
4. Fågelbarn, Christin Ljungqvist
5. Himlens fånge, Carlos Ruiz Zafón

Himlens fånge - Carlos Ruiz Zafón

Publicerad 2014-01-30 21:10:00 i Tankar om böcker jag läst,

Titel: Himlens fånge
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Översättning: Elisabeth Helms
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bonnier Pocket
 
Carlos Ruiz Zafón föddes 1964 i Barcelona. Där bodde han fram till 1993, då han flyttade till Los Angeles och började arbeta som manusförfattare i Hollywood. Under denna tid skrev han Vindens skugga som kom ut i Spanien 2001. Sedan 2004 bor har återigen i Barcelona.
 
Himlens fånge är den tredje romanen som kretsar kring De bortglömda böckernas gravkammare, efter Vindens skugga och Ängelns lek. 
 
"Himlens fånge återvänder vi till De bortglömda böckernas gravkammare och bokhandeln Sempere & Söner i Carlos Ruiz Zafóns säregna och mörka Barcelona. En morgon kommer en man in i bokhandeln och vill köpa en värdefull bok, en ovanlig förstautgåva av Greven av Monte Cristo. Men han tar den inte med sig ­- istället lämnar han boken med en dedikation: "Till Fermín Romero de Torres, som återvänt från de döda och har nyckeln till framtiden." Främlingens besök blir upptakten till en berättelse om fångenskap, svek och en hemlighet som legat begravd i mer än två decennier." (Bonnier Pocket)
 
Efter bara några sidor är jag fast, precis lika fast som jag blev i början av både Vindens skugga och Ängelns lek, det är spännande och Barcelona känns fortsatt mörkt. Utan att direkt förklaras dyker märkliga figurer upp i berättelsen, förklaringar nystas upp och tillbakablickar till de två tidigare böckerna görs. Många gånger önskar jag att det inte var så länge sedan jag läste dem. Huvudperson är Daniel Sempere, trots att en större del av boken handlar om Fermín Romero de Torres historia, vi får bland annat veta hur han hamnade på bokhandeln Sempere & Söner. Himlens fånge rymmer mystik, maktutövande, hemligheter och kärlek. Jag gillar den verkligen. Kanske att jag någon gång läser om alla tre. Lagom till det att jag kan få en fortsättning även på Himlens fånge måhända...
 
Betyg 4/5, jag känner ändå att det inte var samma WOW-känsla som Vindens skugga gav.
 
 
 
 

Ett helt vanligt biblioteksbesök

Publicerad 2014-01-29 16:23:01 i Biblioteksbesök,

Idag var det tänkt att jag skulle bevista min allra första bokcirkelträff. Den anordnas av biblioteket i min stad och boken som ska diskuteras är Alice Munros För mycket lycka. Men med lite för mycket i kalendern denna veckan vet jag inte om energin finns. Bokcirkeln har gått från att kännas spännande till att jag idag känner lite stress över att gå dit. Jag tror att det kommer att bli så att jag stannar hemma. Därför var jag istället inom biblioteket direkt när jag kom hem från jobbet. Jag har snart läst ut Carlos Ruiz Zafóns Himlens fånge och har min läsplan för början av februari klar i huvudet.
 
Så kommer jag in på biblioteket. Där möts jag av hyllan med böcker för korttidslån och hyllan med nyheter, "åhhh finns den där inne och ingen har lånat den!". Och så måste en del av planen ge vika för något annat. På vägen till rätt hylla och rätt bokstav för den första boken jag har på listan i huvudet skyltas det med en del andra populära titlar och när jag väl är framme vid första boken på listan har jag redan plockat på mig tre böcker som inte finns med på den. Boken, den där första på listan, finns inte inne visar det sig och jag nöjer mig med de jag nu hittat på vägen dit, jag har ju en hög oläst hemma också. När dessa är scannade och nerstoppade i väskan hamnar jag ansikte mot ansikte med Susanna Alakoski på en stor affisch. Just det, hon kommer snart till min stad och jag har bokat plats och där står hennes Oktober i Fattigsverige helt outlånad, trots att hon snart kommer och det är titeln som ska diskuteras på nästa bokcirkel. Blipp. Helt plötsligt har jag en helt ny plan för början av februari.

 • Follow on Bloglovin

 • Emma's bookshelf: currently-reading


  goodreads.com
 • Till bloggens startsida

  Kategorier

  Arkiv

  Prenumerera och dela