emmashylla.blogg.se

Vi kom över havet - Julie Otsuka

Publicerad 2014-02-06 18:21:00 i Tankar om böcker jag läst,

 
Titel: Vi kom över havet
Författare: Julie Otsuka
Översättare: Ulla Roseen
Utgivningsår: 2012
Förlag: Alberts Bonniers Förlag
 
Julie Otsuka är en japansk amerikansk författare, född i Kalifornien, och är känd för sina historiska berättelser som bygger på japanska invandrare i USA.
 
I Vi kom över havet följer vi en grupp japanska flickor och kvinnor som genom äktenskapsmäklare fått kontakt med sedan tidigare invandrade japanska män i Amerika. Män som på bilder ser stiliga ut och som i breven utmålas som välbeställda och trygga män. När kvinnorna så når Amerika och möts av sina framtida makar står de inför faktumet att fotografierna de fått är tjugo år gamla och männen hårt arbetande.
 
Berättelsen inleds på fartyget som tar kvinnorna över Stilla havet och tar oss sedan igenom ankomsten, samlivet, det hårda arbetet, barnen och till sist slutet, då de pekas ut som förrädare och blir tvungna att lämna det liv de skapat sig.
 
Berättarrösten är gemensam för alla kvinnorna, ett mäktigt vi strömmar genom romanen och jag har aldrig stött på något liknande. Texten består av ett uppradande av ögonblicksbilder ur alla kvinnornas liv. Ett exempel:
 
"Vi födde sommartid under ekar i fyrtiofem graders värme. Vi födde under årets kallaste nätter bredvid vedeldade kaminer i enrumsbaracker. Vi födde på vindpinade öar i deltat, sex månader efter vår ankomst [...]. Vi födde nio månader efter vår ankomst [...]. Vi födde i dammiga vingårdsläger i Elk Grove och Florin. Vi födde på avlägsna gårdar i Imperial Valley enbart med hjälp av våra äkta män [...]."
 
Till en början hade jag svårt att komma in i detta, för mig, nya sätt att skriva, men efter ett tag går det undan. Raderna blir som ramsor, jag kommer in i takten.
 
Vi kom över havet är en gripande roman om en händelse i vår världs historia som gått mig förbi. Hur är det möjligt?
 
Betyg: 4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

 • Follow on Bloglovin

 • Emma's bookshelf: currently-reading


  goodreads.com
 • Till bloggens startsida

  Kategorier

  Arkiv

  Prenumerera och dela